Apple Pay, Google Wallet ו-Kesh אלו רק חלק מהאפליקציות הקיימות לתשלום באמצעות מכשיר הטלפון הנייד. האם זה הסוף לארנק כמו שאנחנו מכירים? 

זוכרים את הימים שהארנק שלנו איים להיקרע מרוב ערמות השטרות והמטבעות שהיו בו? שהכספומט היה החבר הכי קרוב אלינו? ושחישבנו בכל רגע את העמלה שיעלה לנו להוציא ממנו כסף? ובכן, הימים האלו עדיין קיימים, אבל התחזיות אומרות שהם בדרך לעזוב אותנו, וכולנו נשתמש יותר ויותר בארנקים דיגיטליים. רק במהלך נובמבר 2022 הישראלים הוציאו 2.16 מיליארד שקל באמצעות ארנקים דיגיטליים - עלייה של 7.8% מאוקטובר, נתון מטורף בהתחשב שלא לכל האוכלוסייה בארץ יש בכלל טלפונים חכמים. 

בשנים האחרונות נכנס לחיינו הארנק הדיגיטלי, שאפשר לצרכנים לשלם את החשבונות בדרך שונה, מהירה ונוחה דרך מכשיר הטלפון הנייד. לא עוד נשיאת תיק לקניות, אלא רק טלפון נייד אחד שיודע לשלם בסופרמרקט, במסעדה ואפילו במונית. בראשונה הייתה אפל שכבר ב-2015 השיקה את שירות ה-Apple Pay שהאיץ את החדירה לשוק של הארנק הדיגיטלי. לאחר מכן הגיעה Google Pay שפועלת במערכת ההפעלה של אנדרואיד (ושינתה אחר כך את שמה ל-Google Wallet), וכמובן Samsung Pay. 

לא רק טלפון. לשלם בקלות דרך הנייד

 

מי שנוסע בימים אלו לאירופה, למשל לונדון, יופתע לגלות שיש מקומות שלא יהיו מוכנים לקבל את המזומנים שלו, אלא רק את אפליקציית הארנק הדיגיטלי. לשינוי זה ניתן 'להאשים' את נגיף הקורונה שגרם לעולם להיות חשדן ממגע יד אדם, ולבעלי עסקים רבים לגשת לאופציית הארנק הדיגיטלי, מה שאולי יציק לחובבי המזומן, אבל מתבקש לאור התקופה הדיגיטלית בה אנחנו נמצאים. 

לא רק גוגל ואפל

לא חסרות אפליקציות לתשלום דיגיטלי, אבל המסקרנות שבהן מגיעות לאו דווקא מהחברות הגדולות למיניהם. קחו למשל את הארנק הדיגיטלי של Alipay שהושקה ב-2004 על ידי קבוצת עליבאבא, וב-2017 אף השיקה שירות שיסרוק את פני המשתמשים כדי לאמת את זהותם ולאשר את העסקה. אפליקציה נוספת ושימושית ביותר שסביר להניח שאתם מכירים היא אפליקציית ה-BIT המאפשרת העברת כספים בקלות וגם תשלום. אפליקציית ה-BIT היא ללא ספק אחת מהאפליקציות הפופולרית ביותר בארץ שהפכה את נושא התשלומים לפשוטים ומהירים בקרב תשלומי ההורים, ובקרב החבר'ה הצעירים שמחזירים בצורה זו כסף בקלות. עוד אפליקציה מעולם הפיננסי היא Kesh של חברת נימה מקבוצת ביטוח ישיר. מדובר באפליקציה שימושית של חשבון הדיגיטלי שלא מצריך פתיחת חשבון בנק, ואף מאפשר לשלם על חוב שנוצר בגין הלוואות, ללא ספק חידוש מרענן.

דיגיטלי במאה אחוז

הסוף למטבעות ולשטרות?

על שאלה זו לא פשוט לענות. קודם כל, אנחנו לא נביאים, דבר שני, במדינה בה קיים ריכוז לא קטן של אוכלוסייה שאינה מחזיקה מכשירים חכמים (הגיל השלישי והאוכלוסייה חרדית למשל), קשה לתת קביעה חד משמעית אם המגמה האירופאית של אחוזים גבוהים למעבר לארנקים דיגיטליים יקרה בקרוב בארץ. נכון להיום אפשר לראות שהצרכנים אימצו ואוהבים את התשלום דרך הטלפון הנייד. במהלך 2021 בנק ישראל חייב כמעט את כל בתי העסק לבצע התקנה של מסופי תשלום שתומכים בטכנולוגיה EMV, ימים יגידו אם הצרכנים יאמצו גם את הארנקים הדיגיטליים.

בינתיים נראה שנמשיך לאזן בין התשלום במזומן, אשראי ודיגיטלי, ועם זאת, התחילו לערוך את טקסי הפרידה מהכסף המזומן, ראו מה קרה בתחבורה הציבורית בישראל והמעבר שקרה באוקטובר האחרון לתשלום בלעדי רק דרך כרטיס הרב קו, כרטיס אשראי, טלפון חכם ושעון חכם.


* הכתבה כוללת תוכן שיווקי מטעם מימון ישיר. אין בפרסום המידע משום המלצה או מתן ייעוץ, והמידע אינו מחליף היוועצות באנשי המקצוע הרלבנטיים. קבלת החלטה כלשהי על סמך האמור לעיל היא על אחריות הגולש בלבד. 

מספר רישיון 54414.