חשמל, המזון ואפילו הדלק, הכל מתייקר. איך יוצאים מהפלונטר והאם אפשר גם לחסוך? כל התשובות

נדמה שאין שיחת סלון או משדר חדשות בה לא עולה לדיון נושא יוקר המחייה בישראל בתקופה האחרונה. ישראל מעולם לא הייתה מקום זול למגורים, אבל נדמה כי בתקופה האחרונה, כל מרכיב הוצאה בתקציב המשפחתי התייקר בין אם מדובר על ביגוד, מזון, חשמל ואפילו הריביות במשק, כולם התייקרו משמעותית עם העלאות הריבית האחרונות של בנק ישראל. 

אם בתחילת שנת 2022 נדמה היה כי ההתייקרויות יהיו מנת חלקן של מוצרים בודדים, ככל שהתקדמה השנה נוכחנו לדעת שאנחנו עומדים בפני צונאמי של עליות מחירים שניכרות בכל כניסה שלנו לסופרמרקט או למכולת, ובכל חשבון חשמל או ארנונה שאנחנו משלמים. 

חשוב לומר כי ההתייקרויות אינן ייחודיות לישראל, ומספר גורמים יחד הביאו לכך שכלל העולם המערבי, אירופה וצפון אמריקה, חווה עליות מחירים חדות אף יותר, כאשר בישראל ישנם גורמים מאזנים יחסית המביאים לכך שהאינפלציה המקומית היא כמחצית מהאינפלציה במדינות המערב. 

בנקים המרכזיים של כל מדינה ומדינה משתמשים בכלי הריבית על מנת למתן ביקושים וצריכה, דבר המביא לכך כי אשראי והלוואות שלקח הציבור הופכות להיות יקרות. אם עד לפני שנה התרגלנו שמחיר הכסף היה יחסית זול, והמימון לרכישות שונות ניתן במחירים נמוכים, הרי שאחרי העלאות הריבית במשק, האשראי יקר יותר, ולפני נטילת כל הלוואה הציבור עושה 'חושבים' אם ההוצאה מוצדקת. 

ההתייקרויות הגורפות אמנם אמיתיות לחלוטין, אבל אנחנו כצרכנים נבונים ומודעים יכולים לעשות הרבה מאוד על מנת למתן אותן, ואף לחסוך כסף.


אז איך אפשר לחסוך?

מזון וטיפוח אישי - אם נסתכל על סעיף הוצאה כמו מזון וטואלטיקה נגלה כי הוא מהווה הוצאה משמעותית מסך ההוצאות של משפחה נורמטיבית לחלוטין. קניות בסופר – מהיום עשו רק עם רשימה. יושבים בבית, בודקים מה יש ומה אין, בודקים במקפיא ובמזווה, שואלים גם את בני הבית אם חסר להם פריט כזה או אחר, ומכינים רשימה. נמשיך 'לעבוד' באיתור סופרמרקט שראוי לנו כצרכנים. אם זו אחת מהרשתות המוזלות, ואם להתייעץ עם שכנים איפה הם עורכים את הקניות. לסופר אנחנו נכנסים רק עם רשימה מוגדרת מראש. תבינו, לארגן מדפים בסופרמרקט זו תורת שיווק שלמה שמטרתה אחת – לגרום לנו להוציא יותר כסף ממה שתוכנן. 

כשאתם נכנסים לסופר המוכר לכם ומגלים שסידור המוצרים השתנה, זה לא מקרי. מטרת הסידור החדש לגרום לכם לעבור בכמה שיותר מעברים, ולרכוש דברים שאתם לא בהכרח צריכים. קניות בסופר – עם רשימה. ועל-אף האמור, אפשר בכל קניה גם לקנות משהו קטן שיפנק את בני המשפחה. 

כל הרשתות מחזיקות היום במותג פרטי. בחלק מהמקרים היצרן של המותג הפרטי הוא אותו יצרן של המותג המוכר. באופן אינטואיטיבי אנחנו מקשרים את החברות המוכרות עם 'איכות', ומוכנים לשלם יותר כסף עבור המוצרים שלהן. זו כמובן טעות והטיה של תפיסת המוצר. אל תהססו לרכוש מוצרים מהמותג הפרטי של הרשת החביבה עליכם. לא בטוח שתתאכזבו. 

הוצאות חשמל - נדמה שאין מה לעשות, נכון? אז לא. יש מה לעשות. בחורף ובקיץ וודאו כי הבית אטום היטב. הפעלת מזגן היא אמצעי החימום הזול ביותר, אבל אם השארתם חלון פתוח או שהאטימה אינה טובה, שימו לב, אתם מחממים את החוץ, חבל. ניתן להתקין מפסק 'חכם' עם טיימר לדוד החשמל. זה יעזור לקבוע שעות קבועות בהן המים יתחממו ויספקו מקלחות נעימות לבני הבית, זאת במקום שעות בהן אתם מדליקים את דוד החשמל ידנית, ולא זוכרים אם ומתי לכבות. בקיץ השתמשו באנרגיית השמש לחמם מים למקלחות באמצעות דוד שמש. 

ברז מטפטף - גם אם נדמה לכם שהברז ממש קצת דולף – במצטבר אתם שופכים כסף לביוב. מעבר לחסכון עצמו במים, כדאי לוודא שאין בבית אף ברז נוזל, וגם לא מיכל הדחה של שירותים. תזכרו שבזבוז המים הוא לא רק בזמן שאתם רואים אותו, הוא נמשך 24 שעות ברצף. כשאתם ישנים, כשאתם בעבודה או בלימודים, כל הזמן הוא נמשך. השאלה אם תטפלו בו מיד עם האיתור, או שתחכו לקבל חשבון מים מוגזם ואז תטפלו. 


דלק - גם ברכב ניתן לחסוך ואפילו בקלות. אם אתם מאלה שנוהגים להיכנס לתחנת הדלק, להגיש למתדלק את כרטיס האשראי דרך החלון ולומר לו 'מלא בבקשה', אתם, איך לומר, די פראיירים. בתדלוק בשירות עצמי תיהנו ממחיר דלק מופחת ב- 21 אגורות לכל ליטר בנזין. זה אומר שאם תדלוק ממוצע שלכם הוא כ- 40 ליטר, ההפרש עומד על 8.5 שקלים בכל תדלוק. זה אולי נשמע לכם מעט, אבל שניים או שלושה תדלוקים בחודש, והסכום מצטבר. הבחירה בידכם – להשאיר את הכסף בתחנת הדלק או להשאיר אותו בכיס? אנחנו יודעים מה הבחירה שלנו.   

יותר מכל, תחום שאנחנו מזניחים לא מעט פעמים הוא התחום הפיננסי, וכאן כבר מדובר בכסף גדול. 

פיננסי - שבו מול דפי חשבון הבנק ומול תדפיסי כרטיסי האשראי שברשותכם. שקפו לעצמכם באופן מדויק את כל ההוצאות השונות על הלוואות בנקאיות וחוץ בנקאיות, מימון שלקחתם בכרטיסי האשראי, ניצול מסגרות האשראי שהעניק לכם הבנק. בדקו את הריביות השונות, וההחזרים החודשיים. 

זה המקום לבחון אם לא כדאי לעשות ארגון מחדש לכל האשראי שלקחתם, וכאן אנחנו באים לעזרתכם עם מחשבון ההלוואות שבאתר מימון ישיר. קליק קטן ממש כאן ויש מצב שאם תסדרו מחדש את האשראי שכבר לקחתם, תוכלו לפרוס אותו מחדש, להקטין את ההחזר החודשי ובעיקר לשלוט בהוצאות הקבועות בחשבון. בדקו את העמלות בחשבון ובכרטיסי האשראי, וכמובן וודאו שאתם באמת צריכים את כל כרטיסי האשראי שאתם מחזיקים בארנק. שימו לב, עמלות על כרטיסי אשראי מיותרים יכולים להסתכם בעשרות שקלים בחודש, ואף למעלה מכך. 

החשוב ביותר הוא להבין שכל הוצאה מהתקציב המשפחתי מחייבת בחינה על בסיס תקופתי – התשלום לספק האינטרנט הביתי, לספק הסלולר, לטלוויזיה ועוד ועוד. וודאו באופן קבוע שמרכיבי ההוצאות מתאימים לסגנון החיים שלכם הנוכחי. עצה שלנו, באמצעות התנהלות כספית נכונה ניתן לחסוך כסף מבלי להוריד את רמת החיים. 

בהצלחה!


* הכתבה כוללת תוכן שיווקי מטעם מימון ישיר. אין בפרסום המידע משום המלצה או מתן ייעוץ, והמידע אינו מחליף היוועצות באנשי המקצוע הרלבנטיים. קבלת החלטה כלשהי על סמך האמור לעיל היא על אחריות הגולש בלבד. אי עמידה בפירעון ההלוואה או בהחזר האשראי עלולה לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.

מספר רישיון 54414.